książka serwisowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sinuh3
    Classic
    • 2013
    • 22

książka serwisowa

Szczęśliwy remis.
  • gaca
    Drive
    • 2011
    • 79

książka serwisowa

Witam
    Potrzebna pomoc.Sprawa wygląda tak.Kupiłem octavię 2 kombi w komisie.Przez pomyłkę przy zakupie facet dał mi inną książkę serwisową.Jako że komis jest 100km od mojego miejsca zamieszkania ustaliliśmy że wyślę mi ją pocztą no i na poczcie się książka straciła.Teraz moje pytanie czy i gdzie można się dowiedzieć przeszłości serwisowej samochodu.Zaznaczam że książka na pewno była bo ją widziałem i oglądałem .W salonie Skody pan powiedział że to są wewnętrzne dane ASO i nawet odpłatnie nic mi nie może poweidzieć także co ja mam teraz zrobić?

Komentarz

• dziadekk
      Rider
      • 2011
      • 355
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pisemnie wystąpic do sprzedawcy samochodu o dostarczenie pechowej ks. Poprostu jej nie otrzymałeś, nie pokwitowałeś na poczcie. Sprzedawca ma też obowiązki, łatwa sprawa dla mecenasa.

Komentarz

• gaca
        Drive
        • 2011
        • 79

No włąsnie że chciałbym to polubownie załatwić no ale jak się nie da to będę chciał odstąpić od przedmiotu umowy czyli samochodu i oddać go bo samochód bez przeszłośći to wielka niewiadoma.

Komentarz

• dziadekk
          Rider
          • 2011
          • 355
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja dałbym sprzedawcy jakiś rozsądny termin i niech załatwia temat, aby klient był dopieszczony. Wyczuj sprzedawcę w rozmowie telefonicznej, jak on to widzi.
          Przeglądałeś całą ks. i wszystkie wpisy w niej i jesteś pewien, że była to ks od tego auta, nie miał nic do ukrycia ten sprzedawca?
          Ps. skoda, że taki początek :? , bądzmy dobrej myśli-iwszyscy żyli długo i szczęśliwie

Komentarz

• 1 6 D
            Rider
            • 2011
            • 547
            • Volkswagen

Jeśli wysłał Poczta Polską to jest opcja śledzenia:

Tylko czy którymś z wymienionych tam rodzai przesyłki wysłał, bo nie każdy typ można śledzić u nich
            http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
            Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• maselek2
              Drive
              • 2011
              • 90

Re: książka serwisowa

Zamieszczone przez gaca
              W salonie Skody pan powiedział że to są wewnętrzne dane ASO i nawet odpłatnie nic mi nie może poweidzieć
              bzdura, ja kupowałem auto i w ASO poznałem jego całą historię

Zamieszczone przez gaca
              także co ja mam teraz zrobić?
              udać się do innego ASO
              Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8160
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gaca
                Witam
                Potrzebna pomoc.Sprawa wygląda tak.Kupiłem octavię 2 kombi w komisie.Przez pomyłkę przy zakupie facet dał mi inną książkę serwisową.Zaznaczam że książka na pewno była bo ją widziałem i oglądałem
                a pewny w 100% jestes, ze ogladales ksiazke od auta kupionego? Sprawdzales po Vinie z naklejki???
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kazik79
                  Drive
                  • 2011
                  • 88

coś mi ta sytuacja grubymi nićmi szyta

ja się też już naciąłem, że książkę mi gość w komisie pokazywał innego samochodu i jak się kapnąłem (nie grała data pierwszego przeglądu) to komisant zrobił wielkie oczy i że niby sam nie zauważył, co mu dał właściciel samochodu :evil:

co do sprawy sądowej to jest słowo na słowo, komisant może Ci powiedzieć, że tej książki nigdy nie było - jak dla mnie sprawa nie do wygrania i nie warta świeczki

tak jak koledzy radzą - podjedź do kilku ASO i pogadaj, powiedz dla bajeru, że chcesz umówić duży przegląd + np. wymianę rozrządu ale chciałbyś wiedzieć co było wcześniej robione, aby zaplanować koszty lub coś w tym stylu - może się uda

Komentarz

• gaca
                    Drive
                    • 2011
                    • 79

Zamieszczone przez maselek2
                    Zamieszczone przez gaca
                    W salonie Skody pan powiedział że to są wewnętrzne dane ASO i nawet odpłatnie nic mi nie może poweidzieć
                    bzdura, ja kupowałem auto i w ASO poznałem jego całą historię

Zamieszczone przez gaca
                    także co ja mam teraz zrobić?
                    udać się do innego ASO
                    a w jakim ASO kupowałeś?

[ Dodano: Wto 08 Lis, 11 04:58 ]
                    Zamieszczone przez 1 6 D
                    Jeśli wysłał Poczta Polską to jest opcja śledzenia:

Tylko czy którymś z wymienionych tam rodzai przesyłki wysłał, bo nie każdy typ można śledzić u nich
                    posłał zwykłym także nie ma możliwości śledzenia

[ Dodano: Wto 08 Lis, 11 05:01 ]
                    Zamieszczone przez piotrek_os
                    Zamieszczone przez gaca
                    Witam
                    Potrzebna pomoc.Sprawa wygląda tak.Kupiłem octavię 2 kombi w komisie.Przez pomyłkę przy zakupie facet dał mi inną książkę serwisową.Zaznaczam że książka na pewno była bo ją widziałem i oglądałem
                    a pewny w 100% jestes, ze ogladales ksiazke od auta kupionego? Sprawdzales po Vinie z naklejki???
                    hmm wiesz teraz to ja już niczgo nie jestem pewien.Facet w komisie wyglądał na uczciwego z tym że rozmawiałem z jednym a przy kupnie był właściciel także pomylił książki.Dzisaj będę dzwonił do gościa jak on to widzi

Komentarz

• Dig Dug
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1306
                      • Seat

gaca, Łrze jak pies i tyle. Normalnie przyjmuje się że jak jest jakaś niejasność to domniemuje się uczciwość, dobrą wolę wśród ludzi, ale przy małym cieniu wątpliwości u sprzedawców można spokojnie domniemywać nieuczciwość, zwłaszcza handlarzy samochodów.

Jak ktoś wysyła książke, która nie jest taka gruba, to daje polecony piorytet i kosztuje go to zamiast przykładowych 2 zł, 3,5 czyli różnica żadna. Gość pod przykrywką zwykłej wysyłki wcisnął Ci ciemnotę i pokazywał inną książkę. Jeszcze jak słysze komis, to mi włos na plecach staje. :evil:
                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• gaca
                        Drive
                        • 2011
                        • 79

szwagier kumpla pracuje w aso także na dniach będę wiedział co i jak z historia samochodu a handlarzowi nie odpuszczę zobaczymy jak będzie gadał

Komentarz

• dziadekk
                          Rider
                          • 2011
                          • 355
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie odpuszczaj sprzedawcy, bo cościk mi lipą wali zwykłym listem ks przesyła, taki przedsiębiorca oszczędny, na poleconym 2 złote zaoszczędził. (sory za podejrzliwy akcent).

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja tam powiem tak! jezeli nie ma ksiazki, f-r z przegladów to auto na 100% kombinowane. Bo same pieczątki to se jeszcze ktos tam dorobi itd...ale np do samej wymiany oleju jest fr-a z przebiegiem itd.....
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• skoh
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 176

Jeżeli mówi, że wysłął zwykłym listem to uwierz, że jej nie wysłał, albo jest skończonym .... w co wątpię. Teksty z dosyłaniem książki pocztą to jedna z najbardziej oklepanych historyjek handlarzy odkąd pamiętam.

Komentarz

• macluke
                                Elegance
                                • 2010
                                • 875

Zamieszczone przez kazik79
                                tak jak koledzy radzą - podjedź do kilku ASO i pogadaj, powiedz dla bajeru, że chcesz umówić duży przegląd + np. wymianę rozrządu ale chciałbyś wiedzieć co było wcześniej robione, aby zaplanować koszty lub coś w tym stylu - może się uda
                                uhm, wiadomo, że ASO czyta to forum więc może lepiej nie pisać o ściemnianiu
                                A swoją drogą to w żadnym wypadku nie powinny być tajne dane i stacje obsługi pojazdów, szczególnie autoryzowane powinny mieć obowiązek wydawania takich wydruków, niech nawet będzie, że za drobną opłatą.

Komentarz

• gaca
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 79

uhm, wiadomo, że ASO czyta to forum więc może lepiej nie pisać o ściemnianiu
                                  A swoją drogą to w żadnym wypadku nie powinny być tajne dane i stacje obsługi pojazdów, szczególnie autoryzowane powinny mieć obowiązek wydawania takich wydruków, niech nawet będzie, że za drobną opłatą.
                                  pisałem do Skoda Auto Polska oto odpowiedż
                                  Szanowny Panie.
                                  ©koda Auto Polska SA pragnie poinformować, że nie możemy udostępnić oczekiwanych przez Pana danych związanych z historią serwisowania wskazanego samochodu, ponieważ tego typu informacji, zgodnie z wytycznymi Producenta, nie przekazujemy osobom trzecim. Informacje, o jakie Pan wnosi, przekazujemy wyłącznie na życzenie przedstawicieli Sądów, Prokuratur, Policji, czy innych urzędów państwowych.

Z wyrazami szacunku,
                                  Zespół ©koda INFO

Komentarz

• macluke
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 875

Zamieszczone przez gaca
                                    ©koda Auto Polska SA pragnie poinformować, że nie możemy udostępnić oczekiwanych przez Pana danych związanych z historią serwisowania wskazanego samochodu, ponieważ tego typu informacji, zgodnie z wytycznymi Producenta, nie przekazujemy osobom trzecim. Informacje, o jakie Pan wnosi, przekazujemy wyłącznie na życzenie przedstawicieli Sądów, Prokuratur, Policji, czy innych urzędów państwowych.
                                    to ja bym teraz wziął tego maila i zgłosił skargę do UOKiK. Bo co to za tajne rzeczy są w tej bazie: że klient wymienił olej albo zrobił przegląd na 15000 km?

Komentarz

Pracuję...